Mikkelin kaupungin taidemuseon väliaikaiset tilat löytyivät Kauppakeskus Akselista

12.03.2018

Artikkelin kuva

Kaupunginhallitus käsitteli tänään kokouksessaan pitkin talvea puhututtanutta taidemuseon tilannetta ja hyväksyi määräaikaisen vuokrasopimuksen Kauppakeskus Akselin kanssa. Taidemuseolle vuokrataan Akselin toisesta kerroksesta tilaa yhteensä noin 1088 m2. Vuokrakustannus on vuodessa noin 156 870 euroa (alv. 0 %) ja museaalisiin muutostöihin kaupunki on varautunut 300 000 eurolla. Teknisesti tilat ovat käytettävissä syksyllä 2018, jonka jälkeen uusissa tiloissa aloitetaan näyttelyrakentaminen. Taidemuseon avajaispäivä varmistuu siis myöhemmin.

–Hienoa että saimme pitkän ja kattavan valmistelun jälkeen toimivan ratkaisun taidemuseon väliaikaisiksi tiloiksi. Tässä voidaan erinomaisella tavalla kokeilla sitä, miten taidemuseo istuu tuollaiseen kauppakeskukseen ja huomattavasti elävämpään ympäristöön kuin aikaisemmin. Tämä oli hyvä päätös siitäkin syystä että nyt museon tarjoama kulttuuri on esteettömästi kansalaisten tavoitettavissa. Tämä on oli myös taloudellisesti kohtuullinen ratkaisu, kommentoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen.

–Hyvä että asia saatiin ratkaistua. Tämän päätöksen avulla pystymme jatkamaan taidemuseotoimintaa siten, että taidemuseopalvelut ovat edelleenkin kansalaisten saavutettavissa Mikkelissä ja Etelä-Savossa. Täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä on väliaikainen tila, jonka aikana tavoitteena on suunnitella pysyvämpi ratkaisu, Mikkelin kaupungin kulttuuri- ja museojohtaja Matti Karttunen kertoo.

Mikkelin taidemuseo toimii myös aluetaidemuseona

Mikkelin taidemuseo sai alkunsa vuonna 1963, kun kuvanveistäjä Johannes Haapasalo lahjoitti Mikkelin kaupungille kaikki hallussaan olleet teoksensa. Lahjoituksen seurauksena Mikkeliin perustettiin taidemuseo. Museo avattiin vuonna 1970 graniittitalossa Johannes Haapasalon museo -nimisenä.

Nykyään taidemuseo hallinnoi seitsemää eri peruskokoelmaa, joissa on yhteensä lähes 6000 teosta. Museoiden henkilökuntaa on kaksitoista henkilöä sekä joitakin määräaikaisia. Taidemuseo toimii myös Etelä-Savon aluetaidemuseona, minkä vuoksi Mikkelin kaupungin museot saavat korotettua valtionosuutta.

Kuva: Mikkelin taidemuseo sijaitsi aikaisemmin Mikkelissä niin sanotussa graniittitalossa.